GEWAS-/VOEDERWAARDE-ONDERZOEK

Met gewasonderzoek kun je opgeslagen of ingekuild product analyseren. Vrijwel elke veehouder laat zijn graskuil en snijmaïs bemonsteren.

Kuilonderzoek

Door monsters van je graskuil, snijmais en ander ruwvoer te laten analyseren breng je de voederwaarde in beeld. Je kunt daardoor het rantsoen optimaal afstemmen op de behoefte van je vee.

Basispakketten en maatwerk

Voor voederwaardeonderzoek kun je kiezen uit een aantal solide basispakketten. Daarmee laat je een kuilmonster onderzoeken op voederwaarde, verteerbaarheid en conservering en desgewenst aanvullend op mineralen en sporenelementen. Daarnaast kunnen we elke extra analyse leveren als maatwerk. Bijvoorbeeld de analyse van een gemengd rantsoen of vers gras.
We bieden ook compacte onderzoeken waarmee je voldoet aan specifieke verplichtingen, zoals de analyse van elke afzonderlijke partij voor BEX.

Korte lijnen, overzichtelijk rapport

Net als grondonderzoek voeren we ons gewasonderzoek volledig in eigen beheer uit. We werken met een netwerk van vaste, monsternemers en voor de erkende analyse, nauw samen met Normec Dumea te Wijhe (RVA L610). Daardoor kunnen we vlot werken – je hebt de uitslag in 5 tot 10 werkdagen – en de kosten beperken. De uitslagen verwerken we in praktische en overzichtelijk rapporten. Die bevatten alles wat je nodig hebt voor de rantsoenberekening en de afstemming met je (voedings)adviseur.

Monsternemers en zelf monsters steken

Met een landelijk dekkend netwerk erkende monsternemers zijn we altijd dichtbij. Voor analyses die geen gecertificeerde monstername vereisen kun je ook zelf een monster steken en opsturen. Ook in die gevallen nemen onze monsternemers jou het werk met plezier uit handen.