Nieuws

Kuilonderzoek voor maïs
Kuilonderzoek voor maïs
07 oktober 2020

IS DE MAIS BETER DAN VORIG JAAR?

Hoe pakt de voederwaarde van de mais dit jaar uit? De opbrengst en kwaliteit is in 2020 wisselend, net als in 2019. Opvallend verschil is dat het gewas op zandgrond gemiddeld beter stond dan de voorgaande twee jaren . Op de klei viel het in veel gevallen juist tegen, als gevolg van het bijzondere voorjaar. Op kleigrond had de mais een moeilijke start, want de droge omstandigheden zorgden hier voor harde kluiten. Een deel van het zaad kwam daardoor niet op. 

 

Bemonsteren na 3 weken

Als veehouder wil je snel na de oogst weten wat de voederwaarde is. Voor een betrouwbare analyse kun je het best minstens 3 weken wachten. Het conserveringsproces is dan grotendeels voltooid en de kuil is dan stabiel en veranderen de gehaltes nauwelijks meer. 

Vanaf 3 weken na de oogst wordt het druk met kuilonderzoek. Het najaar is immers ook de periode waarin veel veehouders met hun voeradviseur plannen maken voor de voerstrategie in de komende winter. Zeker als je al snel van de nieuwe maiskuil gaat voeren, wil je op tijd de voederwaarde cijfers zien. Als de mais dit jaar beter is dan de oude, kun je besparen op dure krachtvoeders. Valt de maïs tegen, dan wil je weten hoe je het best kunt bijsturen.

 

Snel resultaten gewasonderzoek in huis

Wil jij ook snel de resultaten van het gewasonderzoek in huis? Geef dan tijdig door vanaf welke datum jouw maiskuil kan worden bemonsterd. Dan houden wij er rekening mee in onze planning. Je kunt hiervoor rechtstreeks de monsternemer benaderen of contact opnemen via ons kantoor. Bij Dumea Agro Advies voeren we het gehele traject, van bemonstering tot rapportage en advies, in eigen beheer uit. In onze organisatie hebben we korte lijnen, daardoor werken we snel, flexibel en accuraat. Je hebt de uitslag normaal gesproken in 5 tot 10 werkdagen binnen.

 

Nieuws