Nieuws

Najaar beste tijd voor pH-bepaling grond en bekalken
Najaar beste tijd voor pH-bepaling grond en bekalken
12 november 2020

Het beste moment voor PH-bepaling

Het najaar is het beste moment om de grond te laten analyseren en te bekalken om de pH op peil te brengen. Als je dit voor de winter doet, heeft de kalk meer tijd om tot werking te komen tot het begin van volgende groeiseizoen. 

De juiste zuurgraad (pH) van de bodem is cruciaal voor de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de bodem. De zuurgraad heeft invloed op het verloop van chemische processen. Onder zure omstandigheden (lage pH) kunnen planten bepaalde nutriënten moeilijker opnemen. Ook heeft een zuur milieu invloed op het bodemleven en de eigenschappen van klei- en humusdeeltjes in de grond. Dat laatste heeft gevolgen voor de structuur.

pH-bepaling en bekalkingsadvies

Speciaal voor dit doel kun je bij Dumea Agro Advies een beperkt grondonderzoek aanvragen, het Bekalkingsadviespakket. De analyse is gericht op: percentage organische stof, pH-KCL en (voor klei) koolzure kalk. Het rapport bevat een bekalkingsadvies dat specifiek is voor grondsoort en teelt.

Je kunt ook in één keer meerdere analyses laten uitvoeren. Bij Dumea Agro Advies kun je kiezen uit 3 basispakketten. Daarmee laat je een grondmonster onderzoeken op bemestingswaarde, organische stof, pH, K en Mg, desgewenst aangevuld met andere mineralen en sporenelementen. De pH-bepaling is onderdeel van pakket 2 en 3.

 

Nieuws