Nieuws

Najaarsgras is waardevolle eiwitaanvulling rantsoen
Najaarsgras is waardevolle eiwitaanvulling rantsoen
15 oktober 2020

EXTRA EIWIT VOOR HET OPRAPEN: NAJAARSGRAS

In het najaar ligt extra voereiwit voor het oprapen, in de vorm van eiwitrijk gras. Analyses van vers gras en kuilmonsters helpen je om het ruwvoer optimaal te benutten.

In de afgelopen jaren konden veehouders tot in november weiden en maaien. Stikstof komt volop vrij, want mineralisatie van de voorraad in de bodem, gaat door zolang de temperatuur in de grond op niveau blijft. 

Vers gras

Gras zet deze stikstof om in eiwit voor de koe. Dat komt het best tot z’n recht in vers gras. Als je er veel van voert, met weiden of zomerstalvoedering, is het verstandig het aanvullende rantsoen aan te passen. Met versgrasonderzoek kun je de ontwikkeling van de voederwaarde in het veld goed volgen. 

Combineren met energierijke voorjaarskuil

Inkuilen van het najaarsgras vraagt aandacht. Als de zon minder schijnt, is het suikergehalte aan de lage kant. Daardoor verloopt de conservering moeizaam en is een inkuilmiddel het overwegen waard.

De eiwitrijke najaarskuil benut je het beste in combinatie met de energierijke voorjaarssnedes en snijmais. Als je het herfstgras apart verwerkt in balen, kun je het in afgepaste hoeveelheden doseren en zo deels dure eiwitaanvullingen in krachtvoeders vervangen in het melkveerantsoen.

Door elke snede te laten onderzoeken benut je de voederwaarde van eigen grond optimaal. Voor BEX is het overigens verplicht elke snede te onderzoeken, zie Handreiking BEX melkveehouder april 2020 op de website van RVO

Uitgebreid en compact kuilonderzoek

Bij Dumea Agro Advies kun je kiezen uit een aantal basispakketten voor gewasonderzoek. Daarmee laat je een kuilmonster onderzoeken op voederwaarde, verteerbaarheid en conservering en desgewenst aanvullend op mineralen en sporenelementen. We bieden daarnaast een compact onderzoek waarmee je voldoet aan de regels voor BEX.

 

Nieuws