Nieuws

Weten wat koeien eten als kwaliteit gras grillig wordt
Weten wat koeien eten als kwaliteit gras grillig wordt

Niets zo veranderlijk als het weer; en daardoor is ook de grasgroei grillig. De hoeveelheid en de voederwaarde varieert sterk gedurende het seizoen. Als veehouder wil je weten wat je koeien eten. Dan kun je de aanvullende voeders optimaal afstemmen op het aanbod gras. Steeds meer veehouders maken daarom gebruik van versgrasonderzoek.

Zeker in de loop van de zomer is de analyse van vers gras zinvol. De dagen worden korter, het gewas wordt ouder. Bij voldoende vocht oogt de weide ’s zomers net zo groen als in het voorjaar, maar het gewas verandert. Je kunt gemakkelijk de voederwaarde overschatten.

Het is zonde om het rantsoen pas aan te passen als de melkproductie achteruit gaat. Of om voor de zekerheid een beetje extra (duur) krachtvoer te geven, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Met versgrasonderzoek laat je het drogestofgehalte, de voederwaarde en de verteerbaarheid analyseren. Daardoor weet je - samen met je voeradviseur – precies hoe je het rantsoen moet bijsturen naast weidegang of zomerstalvoedering. Klik hier voor een voorbeeldrapport.

Zo maakt je optimaal gebruik van de belangrijkste en goedkoopste bron van eiwit voor melkkoeien: het verse gras van eigen land.

Monster verzamelen is eenvoudig

Het nemen van een monster is eenvoudig. Je verzamelt op verschillende plekken in het perceel een hoeveelheid gras in een emmer. Je pakt de lengte die je koeien normaal gesproken vreten. Bij weiden snij je vooral de toppen, bij zomerstalvoedering houd je de maaidiepte aan. Van het verzamelde materiaal stop je tenminste 300 gram in een zak. (beter iets te veel dan iets te weinig). Vanuit onze webshop valt een analyse eenvoudig te bestellen. Klik hier om naar de webshop te gaan.

Nieuws