Nieuws

Wijzigingen mestbeleid in 2019
Wijzigingen mestbeleid in 2019
19 februari 2019

Het uitrijdseizoen is weer van start. Vanaf 16 februari 2019 mag er weer drijfmest worden uitgereden op gras- en bouwland. Voor dit jaar zijn er wel een aantal zaken gewijzigd in het mestbeleid, zoals bijvoorbeeld het sleepvoetverbod sinds 1 januari 2019.  

Gebruik sleepvoet
Bij grasland op klei- en veengrond mag de drijfmest per 1 januari niet meer op de grond worden uitgereden, maar moet het in de grond. Dat betekent dat u geen bemester meer gebruikt waarmee u mest tussen het gras uitrijdt. Dit noemen we emissiearm gebruik, maar is beter bekend als het sleepvoetverbod. Er is hierop één uitzondering gemaakt voor het uitrijden op klei- of veengrond: u mag een waterverdunnend bemestingssysteem gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden van deze nieuwe systemen voor uitrijden

Uitrijdperiode
De uitrijdperiode van drijfmest op bouwland is verschoven naar 16 februari tot en met 15 september 2019. De uitrijdperiode van vaste strorijke dierlijke mest op klei- en veengrond op grasland startte dit jaar vanaf 1 januari en loopt tot en met  15 september. En dan mag deze mestsoort vervolgens vanaf 1 december weer uitgereden worden. Zo ligt op grasland op klei- en veengrond de uitrijperiode voor vaste strorijke mest dus van 1 december 2019 tot en met 15 september 2010. Houd hierbij wel rekening met de al langer bestaande eisen voor het verbod op uitrijden op bevroren en besneeuwde grond (en de uitzonderingen hierop).
 
Andere wijzigingen
Naast het sleepvoetverbod en de uitrijdregels zijn er nog andere zaken die aangepast zijn of worden in 2019.

Klik hier voor een overzicht van alle wijzigingen

Nieuws